new clutch issue - Road Glide Forums
Tech Area For Tutorials and Instructional Materials

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 11:59 AM Thread Starter
Grey beard
 
Join Date: Apr 2013
Location: lawnguyland
Posts: 1,461
new clutch issue

bike is a 2013 RGU, I replaced my slipping clutch with a barnett extra plate clutch pack when the stock one started slipping, I am now experiencing 2 different issues, 1st issue is trying to get a decent friction zone, I originally set the set screw at half a turn and the clutch lever was just too far out for me, I reset it at 3/4 but it still seems too far out and it is also very grabby? Do I reset it back to 1/2 and just play with the cable freeplay adjustment?

this brings me to the next issue which may or may not be related to being 3/4 turns out instead of 1/2, the bike goes in and out of gear just fine with both settings however when it gets hot (first time it happened was on a hill, second just flat riding at the end of an hour ride) the bike started squealing like a pig when I shifted, like the rear tire was breaking loose but more than that.....if I eased off the clutch it did not make that noise...

I put a whole container of formula 1 in the primary I wonder if it needs a little more since it was "dry"

any and all suggestions welcome, I don't believe the basket is problematic because 99% of the time it doesn't make noise and shifts fine.

thanks

2013 RGU, black of course....
y2kflhr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 01:42 PM
Grey beard
 
Little Wing's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: oHio!
Posts: 1,109
Garage
Quote:
Originally Posted by y2kflhr View Post
bike is a 2013 RGU, I replaced my slipping clutch with a barnett extra plate clutch pack when the stock one started slipping, I am now experiencing 2 different issues, 1st issue is trying to get a decent friction zone, I originally set the set screw at half a turn and the clutch lever was just too far out for me, I reset it at 3/4 but it still seems too far out and it is also very grabby? Do I reset it back to 1/2 and just play with the cable freeplay adjustment?

this brings me to the next issue which may or may not be related to being 3/4 turns out instead of 1/2, the bike goes in and out of gear just fine with both settings however when it gets hot (first time it happened was on a hill, second just flat riding at the end of an hour ride) the bike started squealing like a pig when I shifted, like the rear tire was breaking loose but more than that.....if I eased off the clutch it did not make that noise...

I put a whole container of formula 1 in the primary I wonder if it needs a little more since it was "dry"

any and all suggestions welcome, I don't believe the basket is problematic because 99% of the time it doesn't make noise and shifts fine.

thanks


stock bike shouldn't require an extra plate clutch pack.
sounds like a procedural issue.
be sure to take all the tension off the clutch pack before you bottom out the adjustment screw and then back it out.
there should only be about 3/32 slack in the cable at the lever when you're done.

__________________________________________________ __________________________________

'18 FLTRX • '04 BAR HOPPER • '94 FLSTCTHE BEST BIKE ...is the one you're on!!!
Little Wing is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 01:56 PM Thread Starter
Grey beard
 
Join Date: Apr 2013
Location: lawnguyland
Posts: 1,461
Quote:
Originally Posted by Little Wing View Post
stock bike shouldn't require an extra plate clutch pack.
sounds like a procedural issue.
be sure to take all the tension off the clutch pack before you bottom out the adjustment screw and then back it out.
there should only be about 3/32 slack in the cable at the lever when you're done.
yeah, I am kind of regretting the suggestion to use the extra plate, I am assuming when you say take the slack out you mean loosen the adjustment on the cable, I had all the slack taken out both times I adjusted the clutch. For the record I have adjusted many a stock clutch on my bikes, but I never had anything but stock clutches...

2013 RGU, black of course....
y2kflhr is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 06:59 PM
Life Member
 
Mike U's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 5,735
y2kflhr when you changed to the Barnett Extra Plate Clutch did you leave out the OEM Spring Plate?
If I remember correctly the instructions say to leave that plate out as the extra plate makes up the difference.
I replaced my OEM Clutch with the Barnett Extra Plate Clutch a few years ago and it has been working great for me.
Mike U.


Sent from my iPhone using Tapatalk
TLKurtz likes this.

USMC 1975-1977
Semper Fi!
Nothing else matters!
Mike U is online now  
post #5 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 07:10 PM
Member
 
FDR's RGC's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 522
38 oz in the primary. Screwed clutch cable all the way together,adjust allen screw till it bottoms slightly then back off 1/2 turn,lock it in place with nut. Take slack out of cable via adjuster. Leaving 3/32 play at lever. If you skip first part of instructions then you'll never get it right.
FDR's RGC is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 07:15 PM Thread Starter
Grey beard
 
Join Date: Apr 2013
Location: lawnguyland
Posts: 1,461
Well I went back and redid the clutch adjustment, I believe the cable didn’t have all the slack out, this probably wasn’t an issue with the old clutch, but I had put on higher bars so maybe? It wasn’t as loose at the transmission even though the lever was totally loose (grasping at straws). I went back to the 1/2 turn as recommended by Barnett and readjusted the cable, I was able to get the throw closer to the grip and it seems like I have more of a friction zone, I’ll ride to work tomorrow and know better, hopefully the chatter when it got hot was a function of it just getting too tight....thanks for the help, I’ll report back tomorrow!

2013 RGU, black of course....
y2kflhr is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 07:17 PM Thread Starter
Grey beard
 
Join Date: Apr 2013
Location: lawnguyland
Posts: 1,461
Mike I did take out the extra plates when I installed it

2013 RGU, black of course....
y2kflhr is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 06-13-2018, 07:27 PM
Life Member
 
Mike U's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 5,735
Quote:
Originally Posted by y2kflhr View Post
Mike I did take out the extra plates when I installed it


That’s good.
I hope it all works out for you.
Mike U.


Sent from my iPhone using Tapatalk

USMC 1975-1977
Semper Fi!
Nothing else matters!
Mike U is online now  
post #9 of 13 (permalink) Old 06-14-2018, 01:21 AM
Administrator
 
JacktheBagger's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bama
Posts: 9,352
Garage
I put the BDL extra plate in last year on my '11 and love it , 10% stronger spring with the kit , makes a huge difference , stock spring isn't quite enough ..

So Many Highways So Little Time
2011 Ultra
JacktheBagger is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 06-14-2018, 04:57 AM Thread Starter
Grey beard
 
Join Date: Apr 2013
Location: lawnguyland
Posts: 1,461
Quote:
Originally Posted by JacktheBagger View Post
I put the BDL extra plate in last year on my '11 and love it , 10% stronger spring with the kit , makes a huge difference , stock spring isn't quite enough ..
Jack, from what I was told they changed the spring on later bikes, if it has a painted stripe on it, its a stronger spring.

2013 RGU, black of course....
y2kflhr is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Road Glide Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Issue with Neutral after Clutch Adjustment kevanbo Troubleshooting for Road Glides 16 06-20-2014 09:56 AM
Apparently, this isn't my week. Possible clutch issue RGCBandit Troubleshooting for Road Glides 3 10-15-2012 08:53 AM
Clutch issue - adjust itself.. TheDon81 Troubleshooting for Road Glides 3 07-19-2012 09:52 AM
Clutch issue BaggerBrian Troubleshooting for Road Glides 7 05-31-2012 09:46 AM
Clutch issue... ZachB Troubleshooting for Road Glides 21 04-19-2012 07:33 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome