Why so many trouble codes?...hoy vay - Road Glide Forums
Tech Area For Tutorials and Instructional Materials

 8Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 07-14-2019, 07:41 PM Thread Starter
Hangaround
 
Luckys2018RoadGlideCustom's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Bahhhston
Posts: 112
Garage
Why so many trouble codes?...hoy vay

So, I got a 18' M8 scoot (RG)...I havent ridden it at all and theres only 2,000 original miles on it. My baby is a thing of beauty, shes all black but shes a bit sick.

So see if you can keep up:

I could use all your help.

This past winter I accidentally cracked the original throttle body on my air cleaner trying to upgrade to a Stage 1 air cleaner kit, so I did. i found a 17' M8 used throttle body with like less than 5000 miles on it, and I installed it, and never had a problem.
About 6 months ago, I wanted to take on a new project of trying to install a new Audio system, and I think the new issues began.

I took off my front fairing, my gas tank, I tried it but for the past 2 weeks at that time, the guy who I bought the front channel wiring kit from, turned out to be a real p%%%k!! Anyhow, at that moment I noticed, a check engine light came on over time that just wouldnt go away. and that opened up more issues, it almost seemed like the check engine light was interconnected with more issues over time.

Mind you, I still have that same check engine light, a solid red light right near the check engine light and a constant ABS light while Im riding.

For the past 2 months, Ive been getting trouble codes that when I clear them they always come back to the same ones. My ECM - U0141, U0121
My BCM - U0141, U0121
My RAD-U0001,U0003,U0185
My ABS-U0141, U0003
My SPD-U0156, U0158

So I am obviously going to do the obvious thing which is dump it at the dealer and hopefully have them put it on a scanner and figure out what is going on.

For all I know, I could have pinched a wire putting it all back together again.

SO: the issues that are present from these codes are.
A solid check engine light /red light which wont go away.
The radio doesnt work when I try and connect my blutooth from my phone (it has a speaker with the line through it)-(almost like its muted at the moment).

And after the bike warms up it idles like shit.
It goes from 1000-1200 then it drops to 600,then back up, then 400,then 300, and then it shuts off. (it stalls).
Especially while I'm riding and I'm at a red light, the same idling issue is persistent and present, as if nothing has changed, because it hasnt.

Now My mufflers are starting to pop, sounding like firecrackers, and its really annoying. (as opposed to before when it was just a smooth sounding pipe/muffler).

SO, obviously if your traveling along and a check engine light comes on, the ECM is usually signalling that theres a problem with a sensor, an open wire or a CAN/BUS line which is causing that check engine light to come on. And I've performed multiple DIAG test to retrieve these trouble codes. But, Ive come to a crossroad to just throw this bike in my local river because bad luck just follows me around.

And I have had it, I have so HAD IT!!!

Any idea what is happening?
Thanks
John
Luckys2018RoadGlideCustom is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 04:59 AM
Life Member
 
Mike U's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 6,119
John, sorry to hear that You are having such a problem with Your Glide.
Since You have listed all the Codes have You tried to reset the ECM?
If this doesn't correct the problem I would look at the CanBus system as all the Codes You listed are prefixed with U which I believe means they are a CanBus issue.
Here is a list of Harley Codes. https://dgcustomcycle.com/tech/harle...es-04-present/
Sure hope You get it all figured out.
Mike U.
Jacksprat56 likes this.

USMC 1975-1977
Semper Fi!
Nothing else matters!
Mike U is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 06:11 AM
Life Member
 
RGKen's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Jax, FL
Posts: 3,949
Garage
Quote:
Originally Posted by Luckys2018RoadGlideCustom View Post
So, I got a 18' M8 scoot (RG)...I havent ridden it at all and theres only 2,000 original miles on it. My baby is a thing of beauty, shes all black but shes a bit sick.

So see if you can keep up:

I could use all your help.

This past winter I accidentally cracked the original throttle body on my air cleaner trying to upgrade to a Stage 1 air cleaner kit, so I did. i found a 17' M8 used throttle body with like less than 5000 miles on it, and I installed it, and never had a problem.
About 6 months ago, I wanted to take on a new project of trying to install a new Audio system, and I think the new issues began.

I took off my front fairing, my gas tank, I tried it but for the past 2 weeks at that time, the guy who I bought the front channel wiring kit from, turned out to be a real p%%%k!! Anyhow, at that moment I noticed, a check engine light came on over time that just wouldnt go away. and that opened up more issues, it almost seemed like the check engine light was interconnected with more issues over time.

Mind you, I still have that same check engine light, a solid red light right near the check engine light and a constant ABS light while Im riding.

For the past 2 months, Ive been getting trouble codes that when I clear them they always come back to the same ones. My ECM - U0141, U0121
My BCM - U0141, U0121
My RAD-U0001,U0003,U0185
My ABS-U0141, U0003
My SPD-U0156, U0158

So I am obviously going to do the obvious thing which is dump it at the dealer and hopefully have them put it on a scanner and figure out what is going on.

For all I know, I could have pinched a wire putting it all back together again.

SO: the issues that are present from these codes are.
A solid check engine light /red light which wont go away.
The radio doesnt work when I try and connect my blutooth from my phone (it has a speaker with the line through it)-(almost like its muted at the moment).

And after the bike warms up it idles like shit.
It goes from 1000-1200 then it drops to 600,then back up, then 400,then 300, and then it shuts off. (it stalls).
Especially while I'm riding and I'm at a red light, the same idling issue is persistent and present, as if nothing has changed, because it hasnt.

Now My mufflers are starting to pop, sounding like firecrackers, and its really annoying. (as opposed to before when it was just a smooth sounding pipe/muffler).

SO, obviously if your traveling along and a check engine light comes on, the ECM is usually signalling that theres a problem with a sensor, an open wire or a CAN/BUS line which is causing that check engine light to come on. And I've performed multiple DIAG test to retrieve these trouble codes. But, Ive come to a crossroad to just throw this bike in my local river because bad luck just follows me around.

And I have had it, I have so HAD IT!!!

Any idea what is happening?
Thanks
John
Have you thought about taking it to the dealer or a reputable indy? It does still have the factory warranty, correct?

2018 FLTRXS
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
RGKen is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 02:15 PM Thread Starter
Hangaround
 
Luckys2018RoadGlideCustom's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Bahhhston
Posts: 112
Garage
It does not have the factory warranty anymore, it has expired I believe.
I only paid for the wheel and rim for extended warranty.

I bought the bike in June/July 2018
Luckys2018RoadGlideCustom is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 02:19 PM Thread Starter
Hangaround
 
Luckys2018RoadGlideCustom's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Bahhhston
Posts: 112
Garage
Thank you so much Mike
Hope you had a great 4th my man!
Rockon brother!!
Mike U likes this.
Luckys2018RoadGlideCustom is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 02:49 PM
Life Member
 
RGKen's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Jax, FL
Posts: 3,949
Garage
Quote:
Originally Posted by Luckys2018RoadGlideCustom View Post
It does not have the factory warranty anymore, it has expired I believe.
I only paid for the wheel and rim for extended warranty.

I bought the bike in June/July 2018
It has 2 years from when the bike was originally purchased new. So if that was you summer of 2018 then it has warranty until the summer of 2020.
ksbutler44 likes this.

2018 FLTRXS
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
RGKen is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 06:10 PM
Life Member
 
Mike U's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 6,119
Quote:
Originally Posted by Luckys2018RoadGlideCustom View Post
Thank you so much Mike
Hope you had a great 4th my man!
Rockon brother!!
You're very welcome John.
I had a great 4th hope You did also Brother.
Right On Bro!
Mike U.

USMC 1975-1977
Semper Fi!
Nothing else matters!
Mike U is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 07-15-2019, 07:01 PM
Life Member
 
BH#103's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Illinois
Posts: 1,821
Check your grounds. Also there are ground studs on the frame in front of the battery called "clean grounds". Make sure nothing else gets grounded to those other than the black/green wires and they are secure. Otherwise I would reverse everything you did with the stereo, put it back to stock and start diagnosing from there. Good luck!
madmat likes this.

2019 Silver Flux/Black Fuse FLTRU
"SLIVER"
BH#103 is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 07-16-2019, 02:59 PM Thread Starter
Hangaround
 
Luckys2018RoadGlideCustom's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Bahhhston
Posts: 112
Garage
Really!!??...huh!!???
Did not know that!
Thanks so much!!

John S
Luckys2018RoadGlideCustom is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 07-16-2019, 03:05 PM Thread Starter
Hangaround
 
Luckys2018RoadGlideCustom's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: Bahhhston
Posts: 112
Garage
Let me ask you guys a question?

When you receive a trouble code, isn't it true that when your check engine light comes on and stays on when its usually received from the ECM of the vehicle that may state you have an open wire, or a bad sensor or a CAN BUS problem?, correct???

If the check engine light comes on and disappears, its usually a historical code that has come thru from the ECM?

So, here's my question each of the diagnostics have a specific area, when you do a sweep, after you turn the ignition to the on position.

What does CAN BUS mean, and how does that work?
Luckys2018RoadGlideCustom is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Road Glide Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome