Engine started surging - Road Glide Forums
ECM/Fuel Management systems ECM/Fuel Management systems For Road Glides

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 10-15-2014, 01:37 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: California
Posts: 7
Engine started surging

A quick run down. I have a 2012 RG that has a Power Vision and 2 into 1 and have been running this set up with no changes or problems in the last 2 years.

So what is happening in lower gears at about 1500 - 2300 rpms the motor will surge but only under really light throttle, if it is at idle or under harder throttle it runs fine. This started a couple days after a fairly warm ride in town with stop and go traffic, the motor never really got hot so it may be a coincidence.
I have listened to the tank and there appears to be no fuel line leak issues. also i disconnected the power for a few minutes to see if that might be related for some reason.
This is frustrating due to i found no ecm codes and it runs fine other than light throttle.
Any ideas?

Retired U.S.A.F.
T-N-T is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 10-15-2014, 02:43 PM
Gray Beard
 
lundboy1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Eastern Idaho
Posts: 1,521
Garage
Wonder if your TBW is going out


Sent from Motorcycle.com Free App

" wishin' my knees were in the breeze!!!"
lundboy1 is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 10-15-2014, 03:02 PM
Grey beard
 
FrankieB's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kentucky
Posts: 809
Reload you map from the power vision see if it helps.

06 RK
11 RGU
FrankieB is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 10-15-2014, 03:27 PM
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 16
Oil blow-by -- overfill sump recently?

Air cleaner loose and/or dirty?

Gas station changed over to oxygenated fuel for Winter?

Carbon build-up on valves/heads/plugs?

Most likely: you got a crappy load of fuel.
August is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 10-15-2014, 10:16 PM
Life Member
 
rlaf75's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: East Hartford CT
Posts: 7,126
How many miles on the bike? Check your spark plugs and and wires, you may want to change your fuel filter too. Plugs are cheap enough and it wouldn't hurt to change them out.

09 Mirage Orange Pearl

Some people just need a high-five. In the head. With a chair
rlaf75 is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 10-16-2014, 11:56 AM
Life Member
 
ironmark's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 6,528
It doesn't hurt to do a basic tune up plugs and a fuel filter would be the best thing to do no matter what. You can check the plug wires with a multimeter if the plug wires are good you should have 5.3 to 5.8 ohms of resistance.
You may have a small vacum leak, there is a rubber plug on the top of the throttle body that may be cracking or the rubber throttle body gaskets may be cracking.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
08 FLTR candy red sunglo,with 2015 103 HO, V&H Dresser Duals with Monster Rounds, Power Vision tuner, Willy Shiny Wheels and Forks and a bunch of other stuff.
ironmark is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 10-16-2014, 09:54 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: California
Posts: 7
Ok, I checked some things today. Filter, plugs, wires, and such. It just got a tune up at Harley 1800 miles ago. I have a prepaid MX plan that they gave me when I bought it and it is almost time again so I may just let them look at it.
One thing I found is that the rear spark plug was fairly loose. I took it out for a ride today and it did fine up until about 15 minutes of riding. It is not so much a surge as stated before but a quick loss of power, this is only occuring under extremely light throttle.
Thank you to all that gave some tips to look at.

Retired U.S.A.F.
T-N-T is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 10-17-2014, 01:31 PM
Grey beard
 
rageglide's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: San Jose, Ca
Posts: 1,288
You can try reloading your tune. Or just accept it as normal for a really lean light load mixture.

Mine does this too. I attribute it mostly to tune drift because if I reload it will go away for a few days, then return. Typically only does it for me when I'm on a downhill grade and throttle is barely open. It's most noticeable when the bike is cold. Like when I get on to go home from work.

It's not likely hurting anything, but I know how you feel, it's a weird feeling. IMO, as long as it's not present under load I would not worry about it.

2012 fltrx
rageglide is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 10-18-2014, 12:19 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: California
Posts: 7
Thanks RoadRage. I will find my tuner box, i just moved so i do not know where it is. I do not feel it is bad, just friggin annoying.


Quote:
Originally Posted by rageglide View Post
You can try reloading your tune. Or just accept it as normal for a really lean light load mixture.

Mine does this too. I attribute it mostly to tune drift because if I reload it will go away for a few days, then return. Typically only does it for me when I'm on a downhill grade and throttle is barely open. It's most noticeable when the bike is cold. Like when I get on to go home from work.

It's not likely hurting anything, but I know how you feel, it's a weird feeling. IMO, as long as it's not present under load I would not worry about it.

Retired U.S.A.F.
T-N-T is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 10-30-2014, 07:55 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: California
Posts: 7
Thought I would post up again. Found it to be the plug wires, Harley uses those zip ties that secure the wires up to the frame away from the motor, must have been to tight and the heat melted the wire around the zip tie. New wires and she runs like a champ again.
Thanks for all the help.

Retired U.S.A.F.
T-N-T is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Road Glide Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Surging at idle Gixxere Engine Related 11 02-25-2015 03:21 PM
surging crustye Troubleshooting for Road Glides 3 02-15-2013 10:56 AM
Engine surging LittleMoe Troubleshooting for Road Glides 13 08-28-2012 07:46 PM
The outing thread: I started my glorious career with ... LouRider General Off-Topic Discussions 6 04-19-2010 07:43 PM
Started to black out the Road Glide Sonar_Chris *General Road Glide Discussions/Pictures 18 01-10-2010 12:42 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome