Road Glide banner

1 - 18 of 18 Posts

·
Administrator
Joined
·
10,509 Posts
Discussion Starter #1
Anyone using it ? Had the Hayden in and removed it after several people had it come apart ..
 

·
Registered
Joined
·
2,090 Posts
I just replaced mine with the stock automatic tensioner. Didn't see the manual one till after I had already replaced it. The stock tensioner with just under 30k miles looked good. I could see where the rollers of the chain were just starting to make contact with the shoe. Actually I could hear it but no clunking of the chain I hear people talking about. Just a little noisier then usual. I would have no problem trying the SE tensioner.

When I installed mine I jacked the back tire up off the ground and put the bike in 6th gear and rocked the back tire back and forth. I had measured the chain tension before and after I did this. I cant remember but I think it tightened up to about 5/8th of an inch in slack. (not sure about that but I know it was in speck to the manual.) I would think the manual would be the same way. The main thing Ive read is to not get it too tight because of stress on the trans bearing.
 

·
Registered
Joined
·
4,071 Posts
I ran it for several thousand miles in my Skunk after I installed the 120 but I also ran the stock auto one for the first 20k or so of that. Must have put about 27k on the SE manual one. I believe the stock auto adjusting one is actually fine and has been for some time. Just one of those things that had some issues when it first came out and the MoCo solved the issue with an upgraded part and the after market guys just kept the old stories going to sell their parts. Don't blame them really as that is how sales works.
 

·
Administrator
Joined
·
10,509 Posts
Discussion Starter #4
Never have had an issue with the stock auto tensioner , every time I go in the primary , it's good , but I always pull it to remove the tension for grits and shiggles , with almost 70 thousand the shoe still has lots of life left ..
 

·
Registered
Joined
·
3,257 Posts

·
Administrator
Joined
·
10,509 Posts
Discussion Starter #6
I have run quite a few different loobs , the Harley , Redline , Delo 15-40 , and currently valvoline non syn 5-20 , I put a BDL clutch pak in a couple years ago and they recommended light non syn motor oil ..

No issues with any of them , altho I thinketh the Delo was too slippery and caused some clutch slipping ..
 

·
Registered
Joined
·
7,572 Posts
JTB, I used to run the Hayden but changed it out for the Baker Armored Attitude Adjuster.
The Hayden got very tight and dug grooves into the shoe.
So far The Baker is holding up very well. A quality piece from a Exceptional Company.
Mike U.
 

·
Registered
Joined
·
7,264 Posts
I put the Hayden tensioner in a few years ago and had the shoe break apart. I contacted Hayden about it and they told me that they "updated" the springs. The original version had a double spring, spring inside a spring. The "updated" design only had 1 spring. They sent me the "new" design and I reinstalled it and it's been great since. I'm currently doing a 124 motor swap and I will reuse the Hayden but I did replace the shoe only because I'm replacing everything that can be replaced as I take it apart to do the swap
 

·
Administrator
Joined
·
10,509 Posts
Discussion Starter #9
I put the Hayden tensioner in a few years ago and had the shoe break apart. I contacted Hayden about it and they told me that they "updated" the springs. The original version had a double spring, spring inside a spring. The "updated" design only had 1 spring. They sent me the "new" design and I reinstalled it and it's been great since. I'm currently doing a 124 motor swap and I will reuse the Hayden but I did replace the shoe only because I'm replacing everything that can be replaced as I take it apart to do the swap
Must have been you that I recall saying the spring pack was updated , I have the two spring set up .. Free as I recall ?? May contact them and get the spring , because I really like it ..
 

·
Registered
Joined
·
2,090 Posts
Must have been you that I recall saying the spring pack was updated , I have the two spring set up .. Free as I recall ?? May contact them and get the spring , because I really like it ..
Hey Jack. Isn't that the freak @rlaf75 that runs a car tire on his bike. You can't listen to him! He's retarded... FREAK!
 

·
Registered
Joined
·
7,264 Posts
Must have been you that I recall saying the spring pack was updated , I have the two spring set up .. Free as I recall ?? May contact them and get the spring , because I really like it ..
Other than using just the one spring I don't recall if they used a different spring or maybe just be as simple as removing the inner spring and only using the larger spring. If you are interested in using it I would recommend calling them to verify the difference. I do know the entire assembly is the same
 

·
Administrator
Joined
·
10,509 Posts
Discussion Starter #15
Other than using just the one spring I don't recall if they used a different spring or maybe just be as simple as removing the inner spring and only using the larger spring. If you are interested in using it I would recommend calling them to verify the difference. I do know the entire assembly is the same
interesting youtube video , guy shows in slo motion the large spring and two shims

 

·
Registered
Joined
·
2,423 Posts
Food for thought I guess, never had an issue with my stock unit, got 37k on it right now no noise so I am guessing it's all good, but when the time comes to change I will have to do some thinking on which one.
 

·
Registered
Joined
·
8,834 Posts
Been running the Hayden now for 30k .still looks new. Can't remember if I had the one or two spring version.
 

·
Registered
Joined
·
7,264 Posts
Must have been you that I recall saying the spring pack was updated , I have the two spring set up .. Free as I recall ?? May contact them and get the spring , because I really like it ..
Jack I have to apologize. I was mistaken about the one spring updated design. I was working on my bike today and I realized it still uses 2 springs. the update they did must've been the spring tension. in which case I do have their updated springs and its been fine since they sent it to me. my apologies for the confusion.
 
1 - 18 of 18 Posts
Top